Waar kun je alvast op letten?
Voor je kan beginnen met een instrument bespelen is het handig om alvast een beetje rond te kijken wat er te koop is en hoe de prijs/kwaliteit aansluit op jouw wensen.
Eigenlijk is het bij elk instrument belangrijk dat het je aanspreekt. Los van alle kwaliteiten en mogelijkheden van een instrument moet het instrument jou dus motiveren om er op te spelen!
Voor alle instrumenten die we aanbieden is er een heel groot aanbod. Grote merken, B en C merken of kleinere merken. Je ziet dan vaak door de bomen het bos niet meer.
Een paar dingen waar je dan naar kan kijken zijn;
– Kwaliteit van de bouw en gebruikte materialen
– Model en kleur van het instrument
– Stijlgericht of juist algemeen inzetbaar
– Prijs/kwaliteit in verhouding met je eigen budget
Hou wel in gedachte dat een goed instrument ook motiverend kan werken en een (te)goedkoop instrument motivatie kan verminderen.
Een paar voorbeelden
Voorbeeld 1: (gitaar, basgitaar)
Koop je een wat duurdere middenklasse gitaar omdat je voor jezelf weet dat je dit voor een langere tijd gaat doen, of twijfel je in eerste instantie of het écht wat voor je is. In dat laatste geval kun je vaak het beste bij ons een gitaar huren(zit je nergens aan vast) of een gitaar van een gerenomeerd merk of b-merk op marktplaats kopen. Bekendere merken zijn vaak meer waardevast en beperken dus verlies bij een eventuele doorverkoop.
Voorbeeld 2: (piano, keyboard, synthesizer)
Je kan van een vriend of vriendin een keyboard overnemen voor een zacht prijsje. Is dat een goed idee? Dat kan, afhankelijk van waar je doelen liggen. Als je bijvoorbeeld nummers met piano mooi vindt is een keyboard een slechte optie want dan kom je toetsen te kort en mis je zowel aanslag gevoeligheid als de pedalen. Als je echter alleen elektronische muziek wilt spelen kan een keyboard juist uitkomst bieden door het grote scala aan geluiden en de gemakkelijkere leercurve.
Voorbeeld 3 (drumstel)
Beginnen met drummen lijkt meestal een van de lastigste dingen. Heb je te maken met directe buren en of ruimtegebrek? Gelukkig zijn daar tegenwoordig veel nieuwe opties voor. Je kan naast een akoestisch drumstel natuurlijk voor een elektrische drumstel gaan. Goedkopere elektrische drumstellen hebben echter het nadeel dat ze niet dezelfde maten en terugslag hebben als een akoestisch drumstel. Tegenwoordig is dat makkelijk te tackelen met gaasvellen. Je kan dan op een akoestisch drumstel andere vellen zetten die het geluid tot 80 procent verminderen. Daarnaast is er ook nog de optie om te beginnen met een oefenpad, dan kun je nagenoeg stil oefenen.
Nieuwe ideeën of vragen
Als je na aanleiding van dit artikel nieuwe ideeën of vragen hebt opgedaan, mag je natuurlijk altijd even contact met ons opnemen voor verder advies. Vaak zal dit advies ook tijdens proefles en/of normale lessen ter sprake komen.